top of page
Studio Microphone

ljudSTUDIO

INSPELNING OCH POSTPRODUKTION AV LJUD med Straydog studios

 

I våra ljudstudios på Södermalm i Stockholm utvecklar vi ljud i 3D, räddar livet på skräniga ljudupptagningar till film och spelar in voiceover med begåvade skådespelare. Bland mycket annat.  

"Här klev jag rätt in på en studio med högt i tak
och kaffe på bryggaren.
Jag kände mig hemma och det gjorde mig trygg i välkomnandet av mina poddgäster. På plats fanns Hanna som spelade in och hjälpte mig att hitta rätt framför mikrofonen. Inspelningarna och ljudet blev jättebra. Vi på Frågebatteriet ser fram emot att komma tillbaka – stort tack till Straydog Studios!"

Sandra Pandevski

Tidningen Faktum

3D

Binaural sounds, 8D eller 3D är ett effektfullt sätt att skapa nya dimensioner i ljudbilden. Vi har bland annat spelat in skräck-podcasten "Sista samtalet" för PodMe med vår 3D-utrustning och arbetar ständigt med ny utveckling av metoden.

 

Det finns 3 dimensioner vi kan uppleva ljud i. Det ena örat, det andra örat och djupet. 3D. Men det gör i sin tur att det finns väldigt mycket ljud som faller in under begreppet 3D. Det har därför bildats termer som 8D och 16D.

 

Men det betyder alltså inte att örat gjort ett evolutionärt språng och helt plötsligt kan uppleva ljud i
16 dimensioner. Man pratar helt enkelt om olika saker: hur ljud upplevs och hur ljud skapas.
Ljud som skapas i 8D och 16D modifieras genom så kallad ”binaural panning”. Man panorerar ljudet mellan olika frekvenser i de tre dimensionerna och ger på så sätt lyssnaren information om hur ljudet rör sig och hur långt bort ljudet är. Mängden parametrar och ljud avgör om det är 8D eller 16D.

 

Det är den här tekniken som används för att skapa verklighetstrogna tv-spel. Vi upplever fortfarande ljudet i 3 dimensioner men upplevelsen blir större.

VO-inspelning

Vi spelar in VO i våra ljudstudios till såväl radiodrama som till företagsfilmer och reklam. Under åren har vi byggt upp en röstbank med rutinerade skådespelare och arbetar även gärna med nya talanger. Inspelningen vägleds av en ljudtekniker som efteråt mixar ljudfilen.

Postproduktion för film

I vår postproduktion för film arbetar vi med mixning av befintligt ljud, ljudläggning och musikläggning. I studion finns även avancerad utrustning för att ”tvätta” ljudfiler från oväsen, vilket kan vara praktiskt om man filmat i trafik eller annan högljudd miljö. Tidigare uppdragsgivare finns inom reklamfilm, drama och utbildning.

bottom of page